Przepisy Roxi

Karkówka w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 1 szkl. pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy


Wykonanie:

  1. Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę
    i cebulę (podduszoną chwilę wcześniej na oleju) pokrojoną w krążki.
  3. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170°C ok. 1,5 godziny.


  4. To obiad raczej dla większej rodziny lub na rodzinne przyjęcie. Ja miałam tylko 1,1 kg karkówki, a zrobiłam wszystko w podanych ilościach. Uważam, że sosu było trochę za mało. Podobnie jak cebuli. Karkówka była miękka i niewysuszona. Piekłam ją przez godzinę w podanej temperaturze, a później wyłączyłam piekarnik i pozwoliłam karkówce dochodzić jeszcze ok 20 minut.

    Przepis pochodzi ze strony

Inne z tego działu

Przepisy:

Ciasto cytrynowe do odrywania
Karkówka w sosie pomidorowym

Zrobiłam i trafią do przepiśnika