Przepisy Roxi

Drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 (50g) szklanki cukru
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 55 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka

Cytrynowa posypka:

  • 1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • 3 łyżki otartej skórki z cytryny (z 3 cytryn)
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy

Wykonanie:

  1. Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera.
  2. Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić aż troszkę przestygnie - dodać wanilie i wymieszać.
  3. Wlać do miski z mąką i wymieszać łopatką.
  4. Wyrabiać mikserem dodając jajka po jednym.
  5. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).
  6. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostalą mąką - końcowe ciasto powinno być miekkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rąk.
  7. Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  8. W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksową 22 x 12cm.
  9. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm).
  10. Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru.
  11. Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm)
    i układać je na sztorc w keksówce.
  12. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach.
  13. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.
  14. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, piec około 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu.
  15. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i ewentualnie polukrować.


U mnie to niebanalne ciacho znika w szybkim tempie :)

Przepis pochodzi ze strony

Inne z tego działu

Przepisy:

Ciasto cytrynowe do odrywania
Karkówka w sosie pomidorowym

Zrobiłam i trafią do przepiśnika