Przepisy Roxi

Sernik pomarańczowy na korzennym spodzie

Składniki na spód:

  • 180 g ciasteczek korzennych
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 50 g masła

Składniki masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy

Składniki polewa:

  • 1 tabliczka czekolady
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy





Wykonanie:

  1. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze z dodatkiem przyprawy do piernika.
  2. Rozpuszczamy masło i dodajemy do ciasteczkowej masy.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę i wkładamy do lodówki.
  4. Masę serową przygotowujemy ucierając żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera.
  5. Gdy masa się połączy dodajemy otartą skórkę pomarańczy, oraz sok i dżem z pomarańczy a na koniec budynie.
  6. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając.
  7. Wyjmujemy z lodówki tortownicę wyłożoną ciasteczkami i wylewamy na nią masę serową.
  8. Pieczemy ok. 70 minut w 180°C.
  9. Po wystygnięciu polewamy sernik czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy skórką pomarańczy.


  10. Idealny na święta!! Pyszny i mocno pomarańczowy.

    Przepis pochodzi ze strony