Przepisy Roxi

Paprykarz z kurczaka

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 2 spore cebule
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki



Wykonanie:

  1. Udka kurczaka myję, osuszam i dzielę na połówki.
  2. Mięso nacieram solą i pieprzem. Odstawiam na bok.
  3. Cebule obieram i siekam na bardzo drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewam oliwę i obsmażam udka kurczaka z wszystkich stron, aż staną się lekko złotawe. Zdejmuję z patelni i odstawiam na bok.
  5. Na pozostałą na patelni oliwę wrzucam cebulę i smażę przez 2-3 minuty
    na sporym ogniu cały czas mieszając.
  6. Kiedy zacznie się lekko szklić, zdejmuję patelnię z ognia.
  7. Dodaję oba rodzaje papryki i mieszam dokładnie.
  8. Teraz wkładam kurczaka, wlewam bulion i duszę na małym ogniu przez 25-20 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Śmietanę solę, dodaję do niej kilka łyżek sosu z patelni i mieszam dokładnie.
  10. Wlewam do patelni, całość mieszam i trzymam na małym ogniu 2 minuty.