Przepisy Roxi

Creme brulee

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki cukru do skarmelizowania






Wykonanie:

  1. Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę.
  2. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia.
  3. W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem (nie do puszystości, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor).
  4. Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną, przestudzoną śmietanką.
  5. Masę jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek.
  6. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne (lub ramekiny).
  7. Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny.
  8. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy - środkowa część powinna być lekko galaretkowata.
  9. Krem nie powinien się również przyrumienić.
  10. Ostudzić do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  11. Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha).
  12. Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku.


Jeśli ktoś tak kocha ten deser jak ja, niech się nie przeraża czasem przygotowania
JEST TEGO WARTY!!


Przepis pochodzi ze strony