Przepisy Roxi

Ekstrakt z wanilii

Składniki:

  • 3 soczyste, duże strąki wanilii
  • 1 szklanka wódki
  • szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem








Wykonanie:

  1. Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nie wyskrobywać ziarenek),
    umieścić w buteleczce.
  2. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków.
  3. Zamknąć buteleczkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co pewien czas energicznie wstrząsając.
  4. Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia.
  5. Można przechowywać przez lata.
  6. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu.
  7. Warto co pewien czas 'dorzucać' do naszego ekstraktu laski wanilii, nawet te puste (które pozostaną po wykorzystaniu ziarenek do deserów), by wzmocnić aromat ekstraktu.



Mój ekstrakt ma już z dobre dwa lata, jest genialny do ciast!!

Przepis pochodzi ze strony