Przepisy Roxi

Jabłecznik sypany

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 1 kilogram jabłek (najlepiej antonówki lub renety)
  • 170-180 g masła
  • cynamon





Wykonanie:

  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Nasmarować masłem i wysypać manną lub bułką tartą średnią tortownicę.
  3. Równomiernie rozsypać na dnie 1/3 sypkich składników.
  4. Następnie połowę starty jabłek z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu.
  5. Na to kolejne 1/3 sypkich składników.
  6. Następnie resztę startych jabłek.
  7. I resztę sypkich składników.
  8. Z góry całą powierzchnię ciasta równomiernie pokryć wiórkami z masła.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 180°C do mocnego
    zrumienienia wierchu.