Przepisy Roxi

Bułeczki czosnkowe z ziołami

Składniki na 12 sztuk:

  • 12 ząbków czosnku
  • 350 ml mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 roztrzepane jajko
  • mleko do posmarowania
  • ziarna do posypania

  • Ja najczęściej używam ziół prowansalskich.

Wykonanie:

  1. Obirać ząbki czosnku i wrzucić do rondla z mlekiem.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  3. Odstawić do ostygnięcia, przelać do blendera i zmiksować na gładko.
  4. Do dużej miski przesiać mąkę oraz sól. Dodać pokruszone drożdże i suszone zioła, wymieszać.
  5. Dolej zmiksowane mleko z czosnkiem, oliwę, jajko, wyrób ciasto.
  6. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie.
  7. Przełożyć do miski cienko posmarowanej oliwą, przykryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  8. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z miski, zagniatać przez kilka minut.
  9. Podzielić na 12 równych części (metodą na pół, na pół i każdą ćwiartkę na 3 równe kulki).
  10. Z każdej utoczyć bułeczkę i przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę.
    Zostawić na 15 minut, aby wyrosły.
  11. Posmarować wierzch mlekiem, posypać ziarnami.
  12. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 15-20 minut.