Przepisy Roxi

Waniliowe misie z kakao i nutellą

Składniki na około 20 misiów:

  • 130 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 - 3 łyżki mleka
  • 1-1,5 łyżeczki kakao
  • nutella do nadziewania
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Wykonanie:

  1. Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
  2. W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę.
  3. Dodać cukier i dalej ucierać.
  4. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
  5. Dodać wanilię i utrzeć.
  6. Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką.
  7. Z przygotowanej masy odłożyć 2 łyżki, dodać do niej 1 - 1,5 łyżeczki kakao, wymieszać.
  8. Formę na misie dokładnie wysmarować masłem, oprószyć mąką.
  9. Masę kakaową nałożyć do rękawa cukierniczego i przy pomocy małej okrągłej tylki wycisnąć łapki i uszy w odpowiednie
    miejsca w foremkach.
  10. Do rękawa przełożyć masę waniliową i wycisnąć do foremek, do połowy ich wysokości.
  11. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (lub krócej), do zezłocenia i tzw. suchego patyczka.
  12. Wyjąć, wystudzić na kratce.
  13. Ochłodzone misie przewrócić na brzuszki, każdy nadziać w dwóch miejscach nutellą.



Pyszne!!

Przepis pochodzi ze strony