Przepisy Roxi

Chilli con carne

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • chilli w proszku
  • kumin (kmin rzymski) w całości
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka fasoli
  • 1/2 puszki lub 1 mała puszka kukurydzy
  • kakao
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:

  1. Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju.
  2. Dodać zmiażdżony czosnek, chilli i kumin.
  3. Po chwili dodać mięso i podsmażyć.
  4. Dodać zblendowane pomidory i dusić na małym ogniu.
  5. Dodać fasolę i kukurydzę i dusić pod przykryciem.
    W razie potrzeby dolać wody.
  6. Posolić i popieprzyć do smaku.
  7. Dodać dużą łyżkę kakao, wymieszać i chwilę pogotować.


  8. Przepis dostałam od koleżanki Ani. Smakuje dokładnie tak samo jak w restauracjach (np. Mexicana). Ja podaję z guacamole (pół zmiażdżonego awokado zmieszanego z 1 łyżką soku z cytryny).