Przepisy Roxi

Kurczak w sosie musztardowym

Składniki:

  • 500 g filetu kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 200 g śmietany 18%
  • 1,5-2 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 4-5 łyżek ostrej musztardy
  • ryż
  • surówka



Wykonanie:

  1. Podwójną pierś przekroić na 6 części.
  2. Obsmażyć kurczaka na dużym ogniu ze wszystkich stron i odstawić.
  3. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać.
  4. Dodać śmietanę, mleko i dokładnie wymieszać.
  5. Dodać musztardę, cukier, sok z cytryny i wymieszać.
  6. Wrzucić kurczaka do sosu i na niewielkim ogniu dusić ok. 20 min.
  7. Podawać z ryżem i surówką.


  8. Mimo, że nie jestem wielką fanką musztardy, do zrobinia tego dania przekonał mnie mój mąż, który o wiele bardziej lubi musztardę. I szczerze zakochałam się w tym sosie :) Jest genialny!!