Przepisy Roxi

Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki musztardy - typu Dijon
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • miąższ z dwóch bułek kajzerek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina tymianku
  • odrobina rozmarynu
  • pół kostki masła
  • łyżka oliwy



Wykonanie:

  1. Polędwiczki obsmażyć na łyżce oliwy i łyżce masła.
  2. Mięso po zdjęciu z patelni posolić i popieprzyć.
  3. Cebulę poszatkować.
  4. Do patelni , na której byłu obsmażane polędwiczki dodać 2 łyżki masła.
  5. Usmażyć cebulę (pół minuty) cały czas mieszając.
  6. Zdjąć z ognia i dodać miąższ z bułek.
  7. Doprawić ziołami.
  8. Mięso ułożyć w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu.
  9. Grubo posmarować musztardą, na którą nałożyć skorupkę.
  10. Zapiec w 180°C przez 30 min, do zbrązowienia skorupki.


  11. Niebo w gębie :D