Przepisy Roxi

Pierniczki

Składniki na ok. 100 sztuk:

  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 - 60 g przyprawy do piernika
  • kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru)

Na lukier królewski:

  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

  1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować.
  3. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
  4. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką.
  5. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pierniczki z otworkiem do przewlekania - otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).
  7. Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
  8. Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.

Wykonanie lukru:

  1. W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę.
  2. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając.
  3. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.


  4. Co rok je piekę i wieszamy z mężem na choince. A później systematycznie z choinki znikają :)

    Przepis pochodzi ze strony