Przepisy Roxi

Muffinki z budyniem i czekoladą

Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 12 kostek mlecznej czekolady (opcjonalnie)



Wykonanie:

  1. Budyń ugotować w 350 ml mleka.
  2. Jajka połączyć z mlekiem i !! letnim !! roztopionym masłem.
  3. Dodać sól, mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Wymieszać (niekoniecznie bardzo dokładnie).
  5. Do ok 1 cm wysokości foremek nałożyć ciasto.
  6. Dodać budyń, kostkę czekolady i przykryć resztą ciasta.
  7. Piec w 190°C przez 20-25 min.


Jedne z moich ulubionych muffinek :)