Przepisy Roxi

Ryba w cebuli i sosie pomidorowym

Składniki:

  • 4 filety białej ryby (panga, mintaj)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 9 cebul
  • olej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki octu
  • 2,5 łyżki cukru
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

  1. Filety podzielić na mniejsze kawałki (5 cm).
  2. Obtoczyć w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.
  3. Usmażyć na oleju.
  4. Cebulę pokroić w półtalarki, posolić, dodac olej i zeszklić podlewając delikatnie wodą.
  5. Dolać wody (do zanurzenia cebuli), liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz (w ziarnach).
  6. Gotować 10 min.
  7. Dodać ocet, cukier i przecier.
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. W naczyniu na dno wyłożyć trochę sosu, na to warstwę usmażonej ryby i tak na zmianę.
  10. Ostatnią warstwą powinien być sos.
  11. Zostawić na noc w lodówce.


Przepis dostałam od mojej mamy. Ta ryba co rok w Wigilię gości na naszym stole zamiast greckiej. Zawsze błyskawicznie znika.