Przepisy Roxi

Karkówka pieczona z karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy do Grilla (Grill ziołowy Prymat)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Wykonanie:

  1. Posiekany czosnek+papryki+cukier+majeranek+tymianek+przyprawa do grilla+sól+pieprz+trawa cytrynowa+zioła prowansalskie+olej.
  2. Wymieszać na gęstą marynatę.
  3. Natrzeć mięso marynatą i na noc włożyć do lodówki.
  4. Zamarynowany karczek zrumienić z każdej strona na bardzo dużym ogniu.
  5. Dodać pokrojone w 8-ki cebule, listki laurowe i ziele angielskie.
  6. Przełożyć do żaroodpornego naczycia.
  7. Piec w 180°C przez 1,5h pod przykryciem.