Przepisy Roxi

Pączki pieczone

Składniki na 24 średniej wielkości pączki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Do posmarowania i obtoczenia:

  • 100 g masła, roztopionego
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
  3. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  5. Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm.
  6. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek.
  7. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub na papierze do pieczenia).
  8. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
  9. Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche).
  10. Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem.
  11. Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut
  12. Zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.


Są inne od tradycyjnych pączków. I ta nuta cynamonu :)

Przepis pochodzi ze strony