Przepisy Roxi

Pszenne warstwowe bułeczki "I love You"

Składniki na 10 - 12 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 350 ml letniej wody
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych







Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
  2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte lnianym ręczniczkiem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1¼ godziny).
  4. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze przez chwilę wyrobić.
  5. Rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 5 mm.
  6. Z ciasta, na każdą bułeczkę, foremkami wycinać 4 wielkości serc o szerokości (mniej więcej) 8 cm, 7 cm, 6 cm i 5 cm.
  7. Wycięte serca układać jedno na drugim w kolejności od największego do najmniejszego, każde kolejne serce smarując przy pomocy pędzelka wodą.
  8. Z wierzchu również posmarować wodą.
  9. W ten sposób 'złożyć' wszystkie bułeczki.
  10. Tak przygotowane bułeczki układać na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej matą teflonową blaszce, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami.
  11. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 20 - 25 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  12. Piec w temperaturze 230ºC przez 12 - 15 minut, z parą, do złotego brązu.
  13. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Przepis pochodzi ze strony