Przepisy Roxi

Pączki

Składniki na około 20 - 25 sztuk:

  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchyc
  • olej, do smażenia
  • konfitura lub krem budyniowy, do nadziewania

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
  3. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
  4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  5. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat.
  6. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki.
  7. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
  8. Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).
  9. Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony.
  10. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko
    zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
  11. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
  12. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.
  13. Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.

Wykonanie lukru:

  1. Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości.
  2. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.
  3. Polukrować ostygnięte drożdżowki.


Robiłam je już kilkukrotnie i są o wiele lepsze od kupnych.

Przepis pochodzi ze strony