Przepisy Roxi

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Wykonanie:

  1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta .
  2. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
  3. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
  4. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
  6. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
  7. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wykonanie pianki:

  1. Ubić białka.
  2. Powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy,
    cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
  3. Powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
  4. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  5. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
  6. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry).
  7. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę.
  8. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
  9. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
  10. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.


Latem bardzo często robię to ciasto

Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com