Przepisy Roxi

Słodkie drożdżówki z dżemem

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej
  • dżem lub inne nadzienie
  • jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

  1. Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury
  2. Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn).
  3. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie.
  4. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
  5. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
  6. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.
  7. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm.
  8. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach.
  9. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.
  10. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut.
  11. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
  12. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.
  13. Studzić na kratce.

Wykonanie lukru:

  1. Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości.
  2. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.
  3. Polukrować ostygnięte drożdżowki.


Robiłam je już dziesiąstki razy. U mnie w domu nigdy się nie nudzą

Przepis pochodzi ze strony