Przepisy Roxi

Mini babki drożdżowe z dżemem

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukiru trzcinowego
  • szczypta soli
  • dżem




Wykonanie:

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże i cukier.
  2. Dodajemy resztę składników ciasta i zagniatamy.
  3. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokątu i smarujemy dżemem, posypujemy cukrem trzcinowym i zwijamy w roladę.
  5. Kroimy ja na 12 części.
  6. Foremki smarujemy masłem
  7. Do każdej wkładamy ciastko i posypujemy je cukrem trzcinowym (ok 1/2 łyżeczki).
  8. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na pół godziny.
  9. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160°C.
  10. Wyrośnięte babeczki pieczemy ok. 5 minut w 160°C, potem zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjmujemy ciastka z foremek, by nie zawilgotniały.


Pyszne!!