Przepisy Roxi

Jogurtowa babka czekoladowaz polewą czekoladową

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao

Polewa:

  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady - 70% kakao
  • 15 g cukru
  • 15 g masła

Wykonanie:

  1. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
  2. Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy.
  3. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając.
  4. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników.
  5. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
  6. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
  7. Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.


Polewa:

  1. Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem.
  2. Dodać cukier i masło.
  3. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy.


Zawsze wychodzi i jest przepyszna.

Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com