Przepisy Roxi

Polędwiczki wieprzowe a`la Strogonoff

Składniki:

  • 30-40 dag polędwiczek wieprzowych
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz




Wykonanie:

  1. Mięso kroimy w plastry, a następnie w paski.
  2. Obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.
  3. Przekładamy do innego garnka.
  4. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  5. Wrzucamy do niej umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
  6. Chwilę dusimy i łączymy razem z mięsem.
  7. Zalewamy wodą (wody tyle, aby przykryć mięso, jeżeli ma być gęste).
  8. Parę minut gotujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy,
    przyprawiamy i po chwili na koniec wlewamy śmietanę.


Ja osobiście je uwielbiam!! Podaję je z ryżem bądź tłuczonymi ziemniakami.