Przepisy Roxi

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 50 dag wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 duża cebula
  • 1-2 duże pomidory bez skórki
  • 1-2 zielone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy


Wykonanie:

  1. Posiekać cebulę.
  2. Mięso pokroić i podsmażyć na smalcu.
  3. Dodać cebulę i jedną łyżkę słodkiej papryki.
  4. Dodać sól, pieprz, jednego pociętego pomidora i zieloną paprykę.
  5. Zalać 1,5l wywaru i gotować pod przykryciem, aż mięsko zmięknie.
  6. Dodać plasty pietruszki i marchewki.
  7. Dodać pokrojone w kostę ziemniaki.
  8. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i gotowac na małym ogniu do miękkości.
  9. Przyprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.
  10. Zagęścić mąką.
  11. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.